ΕΘΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΘΝΟΣ : ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σήμα κινδύνου από τους δασκάλους
Δραματική έκκληση από τη ΔΟΕ, που κάνει λόγο για αδυναμία προμήθειας πετρελαίου και συσσώρευση απλήρωτων λογαριασμών. Γονείς συμβάλλουν στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης
Οι μηδενικοί διορισμοί και η ανυπαρξία χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων Οι μηδενικοί διορισμοί και η ανυπαρξία χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων
«Καμπανάκι» εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς χτυπούν οι δάσκαλοι καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν, όπως υποστηρίζουν, ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες.
Με μια ανακοίνωση σε δραματικούς τόνους προειδοποιούν ότι το βασικότερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν τα σχολεία θα είναι η αδυναμία να προμηθευτούν πετρέλαιο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους ελάχιστους διορισμούς που προγραμματίζονται στην εκπαίδευση.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα και σε συνδυασμό με τη μείωση των κονδυλίων προς τα σχολεία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.
Σύμφωνα με μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, πολλά σχολεία σε όλη την επικράτεια έχουν διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες καθώς παραμένουν απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σχολικές μονάδες απειλούνται με διακοπή παροχής υγραερίου αφού οφείλονται μεγάλα ποσά, ενώ υπάρχουν χρωστούμενα και προς βιβλιοπωλεία.
«Ελάχιστες μέρες πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και οι σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που απαιτεί η υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, χωρίς να υπάρχουν καθόλου χρήματα στα ταμεία τους» αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ΔΟΕ.
Τα κονδύλια
Τα μέλη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας σημειώνουν πως η πρώτη δόση του 2012 από τους δήμους προς τα σχολεία ήταν μειωμένη ως προς την αντίστοιχη του 2011 κατά 33%. Μέχρι σήμερα, προσθέτουν, εκκρεμεί η καταβολή της δεύτερης δόσης που αναμενόταν τον Απρίλιο του 2012. «Είναι σίγουρο πως τα σχολεία ?με δεδομένη την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης? θα αδυνατούν να αγοράσουν το πετρέλαιο που απαιτείται για τη θέρμανση τον επόμενο χειμώνα».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «είναι κοινό μυστικό ότι όλο και πιο συχνά καλούνται οι γονείς να συμβάλουν οικονομικά στην αγορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης για τη λειτουργία των σχολειών».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Κομνηνός Μαντάς μιλώντας στο «Εθνος» υποστήριξε πως «η συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών στα κοινωνικά αγαθά, την Παιδεία και την Υγεία, οδηγεί τα σχολεία με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς σε μια πραγματική αδυναμία λειτουργίας.
Οι μηδενικοί διορισμοί, η ανυπαρξία χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών καθώς και η αδυναμία των νέων εκπαιδευτικών να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νέα γενιά».
Η ΔΟΕ, καταλήγει ο κ. Μαντάς, «καλεί την κοινωνία να κάνει υπόθεση δική της το θέμα της ποιότητας της εκπαίδευσης και να αγωνιστούμε με όλους τους εργαζόμενους γι' αυτό που πραγματικά αρμόζει στη νέα γενιά».
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ
Πυρά κατά του υπουργείου
Επίθεση στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόλις 200 μόνιμους διορισμούς εξαπέλυσε η Διδασκαλική Ομοσπονδία.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η εκπαίδευση είναι θύμα όχι μόνο των πολιτικών των μνημονίων, αλλά και των κυβερνώντων.
Η απόφαση για συντριβή και της Παιδείας ως συνέπεια της απόφασης συντριβής του κοινωνικού κράτους, αποτελεί ντροπή για όσους την υλοποιούν» τονίζεται σε ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.
Ανατροπές
Οι δάσκαλοι επισημάνουν πως η απόφαση της κυβέρνησης για 200 διορισμούς στην εκπαίδευση τη στιγμή που μόνο οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης είναι περισσότερες από 5.000, ανατρέπει ακόμα και τις μνημονιακές πολιτικές που μιλούν για μία πρόσληψη στην εκπαίδευση για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
«Το Δ.Σ της ΔΟΕ εκφράζοντας τις αγωνίες και την οργή όλων των εκπαιδευτικών, θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ