Δεύτερη προσωρινή τοποθέτηση των περσινών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών


Σύλλογος Εκπ/κων                                                              Ρέθυμνο 18/7/2011
Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης                                                Αριθ. Πρωτ :39
Καστρινογιαννάκη 43
Τηλ./Fax: 28310-22612                                                                    Προς:
http://www.seperet.gr                                                                      -Τη ΔΟΕ
e-mail: sepereth@gmail.com                                                          
                                                                                                       Κοινοποίηση:
                                                                                     -Όλους τους συλλόγους της χώρας

Θέμα: «Δεύτερη προσωρινή τοποθέτηση των περσινών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών»
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου παιδείας προς τα γραφεία εκπαίδευσης, αυτές τις ημέρες, θα υπάρξει εγκύκλιος που θα καθορίζει τον τρόπο τοποθέτησης των περσινών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά το υπουργείο παιδείας σκοπεύει να υποχρεώσει τους συναδέλφους να παραμείνουν στις περσινές προσωρινές τοποθετήσεις τους, εκτός των περιπτώσεων που δεν θα υπάρχουν κενά στην σχολική τους μονάδα.
Α) Είναι απαράδεκτο τελευταία στιγμή να μαθαίνουν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ότιπρόκειται να τοποθετηθούν στις περσινές τους θέσεις, αφού όταν έκαναν τις δηλώσεις τοποθέτησης δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το υπουργείο ότι θα παραμείνουν και τη 2η χρονιά στις ίδιες θέσεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί παράγοντα που σαφώς θα επηρέαζε τη δήλωση προτίμησής τους και ενδεχομένως να βρίσκονταν σε διαφορετικές σχολικές μονάδες από αυτές που τελικά επέλεξαν.
Β) Εάν οι φετινοί νεοδιόριστοι οφείλουν να παραμείνουν στις περσινές τους θέσεις, για να γνωρίζουμε εάν υπάρχει λειτουργική θέση στο σχολείο που είχαν τοποθετηθεί, θα προκύψει μετά από τις αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών.Όπως γνωρίζουμε οι αποσπάσεις εκτός και εντός ΠΥΣΠΕ θα πραγματοποιηθούν μέσα με τέλη Αυγούστου, επομένως σε περιπτώσεις που δεν θα προκύψουν λειτουργικά κενά σε σχολεία που οι περσινοί νεοδιόριστοι είχαν τοποθετηθεί ή σε περίπτωση που έχει γίνει συγχώνευση του σχολείου τους θα αναγκαστούν να κάνουν δήλωση τοποθέτησης μετά τις αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών. Σε ποια σχολεία άραγε θα τοποθετηθούν, με ποια διαδικασία και πότε; Όλη αυτή η διαδικασία ούτε σοβαρότητα ούτε καμία εμπιστοσύνη εμπνέει απέναντι στο υπουργείο παιδείας.
Γ) Επίσης οι φετινοί νεοδιόριστοι, εάν και εφόσον οι περσινοί παραμείνουν στις αρχικές τους τοποθετήσεις, σίγουρα θα έχουν δυνατότητα καλύτερων επιλογών θέσεων, διαμορφώνοντας και καθιερώνοντας έτσι ένα άδικο σύστημα τοποθέτησης (χρονιά παρά χρονιά) με βασικό συστατικό τη διαφορετική μεταχείριση. Αποτέλεσμα ενός νόμου (3848/2010) που η εφαρμογή του βρίσκει και θα βρίσκει πρακτικούς σκοπέλους, αφού δεν υπήρξε καμία πρόνοια ρεαλιστικής εφαρμογής από τον σχεδιασμό του.
Ζητάμε το ΔΣ της ΔΟΕ να επιληφθεί του όλου ζητήματος μιας και η άδικη μεταχείριση των νεοδιόριστων συναδέλφων εκπαιδευτικών πρέπει να σταματήσει. Όλοι οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να κάνουν δήλωση προτίμησης σχολείων μαζί με τις αιτήσεις αποσπάσεων των μόνιμων εκπαιδευτικών και να εξεταστούν οι αιτήσεις τους την ίδια περίοδο. Σε περιπτώσεις προτίμησης των περσινών θέσεων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών να προηγούνται έναντι των υπολοίπων σε διαφορετική περίπτωση να μπαίνουν στην ίδια διαδικασία με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Η αντίδρασή μας ως συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι σε οποιαδήποτε αδικία στην εκπαίδευση οφείλει να είναι ακαριαία. Δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην εκπαίδευση, όλα είναι προβλήματα και όλα απαιτούν λύσεις.